Gróf Apartman Balatonföldvár

BALATONFÖLDVÁR

Kikötő és a Galamb-sziget

kikotoA Földvári-öböl festői pontja, korzója. 483 m hosszú, ívben végződő mólója, valamint a kikötőöblöt keletről lezáró hullámtörő gát védi a hajóállomást és a vitorláskikötőt. Az öböl közepén zöldellő Galamb-szigetet a kikötő mélyítéséből származó anyagból létesítették. A keleti hullámtörő gáttal kis híd köti össze.

A nyugati móló részén található Zsielinszky Szilárd tervei alapján készült 102 méteres vasbeton híd, amely az ország egyetlen többtámaszú, vasbeton-szerkezetű gyaloghídja (ipari műemlék).
 

 

Kvassay sétány

kvassay setanyA hajóállomás épületétől induló, 1200 m hosszú Kvassay sétány Balatonföldvár dísze, a tópart legszebb sétahelye. A Balaton melletti települések között szinte egyedülálló, hogy több mint 1 km hosszú sétány vezet a part mentén. Platánsora megyei természetvédelem alatt áll. Helyi védelem alatt áll a Rákóczi Ferenc utca és a Somogyi Béla utca platánsora.

A Kvassay sétány és az ezzel párhuzamos Rákóczi Ferenc utca fogja közre a századforduló építészetét reprezentáló part menti villasort.
 

 

Kármelhegyi Boldogasszony kápolna

kapolnaA település központjából induló csendes Petőfi Sándor utcában, az egykori Imre utcában építette fel az arisztokrácia az első nyaralóit a 19. század végén. A Széchényiek hét villát építettek az Imre utcában. Ez az utca vezet az egykori kelta várhoz, ill. az 1897-ben felszentelt kápolnához, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Balatonra.

Az 1896-ban alapított Balaton-földvár fürdőtelep első kápolnája, a köznyelvben csak Hegyi kápolnaként emlegetett épület az egykori kelta földvár magasabban fekvő részén, a sáncon belül található, egy tölgyfa-ligetben. A neoromán stílusú kápolna 1897-ben épült, így a déli part legrégebbi fürdőhelyi kápolnája. A fennmaradt tervrajz szerint az épület eredetileg jóval kisebb volt, oromzatán kis huszártoronnyal, ez azonban a bővítés során eltűnt. Tervezője Rózsa Ferenc székesfehérvári építőmester, a kivitelezést is maga végezte. Eredeti titulusa is más volt: Miasszonyunk tiszteletére szentelték. 7 Később északi irányban egy nagyobb hajóval megbővítették, ez azonban elrontotta az épület eredeti kecses arányait. Előtte padok, és egy Szt. Antal szobor található. Földvár új templomának 1942-ben történt felszentelése óta e kis kápolna használati jelentősége lecsökkent.

Kelta sétány

keltasetanyA Petőfi utca folytatása a Kelta sétány, mellette a vár egyik maradványa, a Stefánia-sánc található. A 40 méter magas löszfal tetején futó Kelta sétányról csodás kilátás nyílik a szemközti Tihanyi-félszigetre, és ez az egyetlen hely, ahonnan a tó minkét medencéje látható.
 

 

 

 

Országzászló

orszagzaszloA sétányon továbbhaladva elérkezünk a 40 méter magasságú löszfal tetejére, az országzászlóhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a szemközti Tihanyi-félszigetre és a tó mindkét medencéjére. Az itt látható, a közelmúltban felállított Országzászló elődje még közadakozásból készült, 1936-ban avatták fel.
 

 

 

 

 

Római katolikus templom

bf templomA római katolikus templom a vasútállomás előtti szép parkban áll. A második világháború alatt épült vörös homokkőből, neoromán stílusban. Alapkőletételére 1 941-ben került sor. A gyorsított építkezés következtében már 1943-ban, az üres falak között tábori misét tartottak.

Szentélyének ablakait Szappanyos Béla zamárdi születésű szobrászművész tervei alapján Kondor Béla készítette, és az ő alkotása az oltár feletti feszület is. Kovácsolt vas oltára Farkas Ferenc remeke. A templomban nyaranta hangversenyeket rendeznek.