Gróf Apartman Biograd

BIOGRAD NA MORU

biograd1Biograd na Moru városa Észak-Dalmáciában, közvetlenül az Adriai-tenger partján található. Innen mintegy 30 km-re fekszik Zadar, 120 km-re pedig Split. Biograd na Moru vonzerejét nagyban növeli négy nemzeti parkja s ezek központi fekvése.
A városka egy kis félszigeten és a mellette elterülő partszakaszon terül el. Északról a Bosana-öböl, délről a Soline-öböl határolja. Jelenleg mintegy 5300 ember él a településen, pihenésre tehát kiválóan alkalmas.

 

 

biograd2Mindenekelőtt hajósok és pihenni vágyó emberek keresik fel Biograd na Morut. Évente látogatók ezreit vonzza a környék, ennek ellenére nem mondható túlzsúfoltnak, természetes, régmúltat idéző vonzerejét napjainkig megőrizte.
A legenda szerint, miután a teremtő megalkotta az Adriát, maradt még egy marékra való szépség a kezében, amelyet azon a helyen szórt el, ahol ma Biograd na Moru fekszik. Nem csoda, ha egy ilyen helyre a turisták évről évre szívesen térnek vissza.

 

 

biograd3Biograd na Moru városa kulturális és történelmi öröksége mellett csodás strandokkal és változatos öblökkel rendelkezik. Igazi vendégmarasztaló hely ez, a nap gyorsan eltelik, ha egyszer a víz és a part szépségében elmerül a látogató. A fürdőzők és a hajósok számára Biograd na Moru azért is vonzó, mert itt található a Pasman-csatorna, amely a várost és a környéket szigetek egész sorával védi a hevesebb szélviharoktól.
A Kornati és a Sangulin nevezetű kikötőben mintegy ezer jól felszerelt csónak áll a turisták rendelkezésére. Nem véletlenül nevezik a várost a hajósok menedékhelynek is.
A mintegy 5000 fős lakosság szívesen fogadja az ide látogatókat, számos étterem és kávézó várja ínyencségeivel vendégeit. Az étlapon éppúgy szerepelnek dalmát különlegességek, mint a nemzetközi konyha remekei vagy a jó minőségű dalmát borok.

biograd4Biograd na Moru óvárosa igazi labirintus, amely izgalmas légkört teremt. Az ide látogatók a templomtérről gyönyörködhetnek a csodás városban és az elterülő szigetekben. Az élményhez hozzájárul számtalan sokszínű kulturális és szabadidős program, amelyekkel szeretettel várják a vendégeket. Leginkább a nyári hónapokban szerveznek különféle koncerteket és rendezvényeket.

 

 

 

Biograd történelme

biograd5Biograd na Morut már a 10. század közepétől városként tartják számon, VII. (Bíborbanszületett) Konstantin bizánci császár emelte városi rangra. A 11. században horvát királyi székhely volt, s ez meghatározta a város külsejét. 1059 tájékán Biograd na Moru püspöki székhellyé vált, és még ebben az évben megalapították a Szt. János bencés kolostort, tíz évvel később pedig a Szt. Tamás női kolostort. Könyves Kálmánt 1102-ben horvát királlyá is koronázták, és a koronázás, a koronázási szertartás Biograd na Moruban zajlott. 1125-ben a velenceiek a földdel tették egyenlővé az egész várost. A velencei–török háborúk is mély nyomokat hagytak a városban, a rombolások 1646-ban voltak a legpusztítóbbak. Egyszer Biograd na Moru lakosai maguk dúlták fel városukat, csak hogy az ne kerülhessen török kézre. A horvát háború sem kímélte a települést, amikor a szerb tüzérség részben elpusztította azt. Mégis, az itt élő embereknek a történelem során újra és újra volt annyi erejük, hogy otthonukat újjáépítsék, és azzá tegyék, ami ma is: gyönyörű kisvárossá, ahová a világ minden tájáról érkeznek látogatók, és amelyben a turizmus rendkívül nagy szerepet játszik.

Sportolási és kirándulási lehetőségek Biograd na Moruban

biograd6Biograd na Moruban és környékén a kirándulás mellett számos sportolási lehetőség is kínálkozik. A város központjától nem messze, a Soline-öböl közelében, egy fenyőerdő mellett kiválóan felszerelt, Adria-szerte híres teniszcentrumot találunk. 14 salakos és 6 műanyag borítású, villanyfényes pálya áll a vendégek rendelkezésére, akik természetesen a tenisz mellett más szórakozást is kereshetnek maguknak. Lehet itt minigolfozni, strandröplabdázni, búvárkodni, úszni vagy vízisíelni. Csónakok és jet-skik bérlésére is nyílik lehetőség. Biograd na Moruban mintegy ezer csónakkikötő található, amelyek a Kornati és a Soline kikötőhöz tartoznak. A hely kiváló kiindulópontot jelent mindazoknak, akik a Kornati-szigetcsoportot fel akarják fedezni. Az utazási irodák és búvárközpontok sokasága is azt mutatja, hogy az ide érkező vendégek felejthetetlen nyaralásra számíthatnak.

biograd7A környéken található a Kornati Nemzeti Park, amely összesen 89 szigetből áll. A szigetek területe mintegy 220 négyzetkilométert tesz ki. Szervezett kirándulások keretében felfedezhetjük a történelmi óvárossal rendelkező Zadart és Sibeniket is. Itt megtekinthetjük a Mihovil-várat. A környék legismertebb városa Makarska. A természetet kedvelők figyelmébe ajánljuk a Krka Nemzeti Parkot, amely csodás vízeséseivel csalogatja a látogatókat. A Biokovo Nemzeti Parkot is feltétlenül érdemes felkeresni, itt található a Sveti Jure hegycsúcs. A Park Paklenica nemzeti park Zadar közelében található. A romantikát kedvelők számára kedvelt célpont Turanj, Omis pedig kisvárosi hangulatával vonzza a látogatókat.

 

biograd8Biograd közelében számos jól kiépített homokos tengerpartot találunk. Ezek a partok széltől jól védettek, mert a szemben fekvő Pasman sziget, felfogja a viharos tengeri szeleket. Az egyik ilyen strand a Biograd déli határán található Soline strand. Itt szép nagy fenyőfák tövében, hosszan elnyúló, korszerűen kiépített homokos strandot találunk.
 

 

 

 

biograd9Kisgyerekkel is nyugodtan válasszuk Biograd strandjait. Sok itt a homokos rész. Ha nem lennének megfelelőek Biograd strandjai, üljünk fel a kompra és menjünk át a szemközti Pasman szigetre. Itt Kralj településnél találunk homokos strandot. Ha igazi kuriózumra vágyunk, akkor fizessünk be egy olyan hajós túrára, ahol kikötnek egy érintetlen öbölben és ott lehet fürödni, vagy béreljünk egy kis csónakot és mi magunk fedezzük fel a helyi öblöket. Végül ne feledjük: akár minden nap felfedezhetünk egy új partot, ugyanis a strandolás, egy tökéletes nyaralás meghatározó eleme.