Gróf Apartman Biograd

KORNATI NEMZETI PARK

kornati1 A Kornati Nemzeti Park Horvátország egyik jelképe. Majdnem minden Horvátországot népszerűsítő plakáton, reklámfilmen megjelennek a Kornati-szigetek. Maga a Nemzeti Park 220 km2 területen fekszik. Mintegy 150 kisebb-nagyobb sziget és sziklazátony alkotja. A Kornati Nemzeti Park a teljes horvát szigetvilág 12%-át teszi ki. Nevét a szigetcsoport legnagyobb tagjáról, a Kornat szigetről kapta. Az 1980-as évek elején nyilvánították természetvédelmi területté.

 

 

kornati2Ha a Zadar vagy a Sibenik régióban nyaralunk, minden városban találkozhatunk Kornati túrának, vagy Kornati hajókirándulásnak nevezett programmal. Ezek jó része ide a Kornati Nemzeti Park szigetvilágába mennek. Sok nagy hajó indul ide, de kisebb hajókkal és kis vitorlásokkal is szerveznek kirándulásokat. A legtöbb kirándulás csak áthalad a Nemzeti Park szigetei között és tovább tart a Telascica-öbölbe. Csak nagyon kevés hajó áll meg, vagy köt ki.
 

 

 

kornati3A Kornati-szigetek látnivalók egész tárházát kínálják az ide látogatóknak. Első sorban a milliónyi kis szigetecske és sekély, tengeri lagúnák a fő attrakció. Nagyon fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a Kornati-szigetek a Horvát Köztársaság kiemelten védett területe, így csak és csakis az erre kijelölt helyeken szabad kikötni és csak az előre kijelölt utakon haladhatunk az egyes szigeteken. Mind a mellett, hogy a Park fokozottan védett terület, egyben magántulajdon is. Az egész szigetcsoport a Murter sziget lakóié.
 

 

 

kornati4Tudjuk kicsit nehéz már elképzelni, de egykoron sűrű növényzet borította a szigeteket. Az eredeti növényzet az appelo fenyő és a tölgy volt. A szigetek a XV.-XVI. században lettek kopárak, amikor a Velencei Köztársaság kivágta az összes fát, mert kellett a faanyag a törökökkel szemben vívott harcban. Egy egész hadiflotta épült fel az itt kivágott fákból. A későbbiekben a Murter sziget lakosai vették meg a szigeteket, hogy itt szabadon tudják legelteti a birkáikat. Az elképzelés az volt, hogy annyi alacsony növény úgyis nő a szigeteken, amennyi a birkáknak elég. Nyugodtan ki lehet tenni őket a szigetekre elszökni úgysem tudnak.. Így gyakorlatilag teljesen önfenntartó módon lett mindig friss húsuk a Murterieknek és így még a remény is elillant, hogy valaha ismét erdő borítsa a szigeteket (a kis cserjéket ugyanis lelegelnék a birkák).
Első látásra szintén nehéz elképzelni, de jelen pillanatban is vagy közel 300 állat- és 350 növényfaj él a Parkban. Nagyon sok vándormadár kedvelt megállóhelye a Kornati-szigetek.

Viselkedési kódex a Kornati Nemzeti Parkban

kornati5Ahogy említettük, a Horvát Állam fokozott védelme alatt ál ez a magánterület, így az alábbi szabályok mindenkire vonatkoznak. – Mindenkinek belépőjegyet kell váltania. Vannak erre kijelölt helyek. Akik szervezett kiránduláson vesznek részt, ott a túra árában benne van a belépő díja. – Csak a kijelölt kikötőkben lehet kikötni. – Csak a kijelölt túrautakon lehet a szigeteken tartózkodni. – A növény és állatvilágot tilos zavarni. – Négy terület van, melyek szigorú védelmet élveznek (1. Purara szigetecske, Klint és Volić zátonyok, 2. Mrtenjak szigetecske, 3. Kolobučar szigetecske, 4. Kis és Nagy Obručan szigetek). Ezeket a helyeket kerülni kell.
 

 

További tudnivalók

kornati6A számos kis szigetecske és zátony miatt nagyon veszélyes a hajózás a Kornati-szigetvilágban, ezért több világítótorony van itt. Sok világítótoronyban apartmanokat is létrehoztak azoknak, akik el szeretnének vonulni a város zaja elől. Ilyenek például Blitvenica és a Sestrice. Ha ide tervezzük a nyaralásunk, akkor csakis helyi privát házaknál találunk szálláslehetőséget. Készüljünk fel, hogy itt a tengeren és a szigeteken kívül nincs más civilizáció.
 

 

 

kornati7Ha saját szervezésben szeretnénk felfedezni a helyi látnivalókat, akkor elegendő vizet hozzunk magunkkal, illetve legyen nálunk sapka, kalap és napernyő, mert alig van árnyékos hely a szigeteken. A Kornati Nemzeti Park területén számos strandolásra alkalmas hely van. Nagyon sok, egészen világoskék lagúnával és kis öböllel találkozunk majd. Nyugodtan strandoljunk bármelyik öbölnél, csak arra figyeljünk oda, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarjuk a környezetet.