Gróf Apartman Biograd

KRKA NEMZETI PARK

krka1Krka Közép-Dalmácia legnagyobb folyója. A Knin melletti Dinaridák lábánál ered és keskeny sziklafalak között, vízeséseken, tavakon keresztül jut el a tengerbe. A Krka folyó legszebb szakasza a Skradintól kezdődő szakasz, amely egyben a Krka Nemzeti Park része. A 109 km2 területet felölelő Krka Nemzeti Parkot 1985-ben minősítették nemzeti parkká.
A Krka Nemzeti Park busszal, hajóval és gyalog is egyaránt körbejárható. Ha a Skadrin-i bejáratnál parkolunk le, akkor hajóval visznek fel a nagy vízeséshez, ha pedig a Lozovac-i parkolóból indulunk, akkor busszal, vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket.

 

 

A Krka Nemzeti Park látványosságai

krka2Skradinski buk

A Krka Nemzeti Park fő látványossága a nagy vízesés a Skradinski buk. A nagy vízesés több kisebb-nagyobb vízesésből áll. A Skradinski buk 400 méter hosszú és 100 méter széles területet foglal magában. Itt 17 vízesés található. A vízesés legmagasabb és legalacsonyabb pontja között 48 méter színtkülönbség van. Ez Európa egyik legszebb mészkő vízesése. Átlagos áramlási sebessége 43 m3 télen, 18 m3 nyáron. Érdemes fürdőruhával érkezni a Krka Nemzeti Parkban mert itt a nagy vízesés medencéjében fürdeni is lehet.
 

 

krka3A vízeséstől a kis hídon továbbhaladva egy néprajzi kiállításhoz érkezünk. Itt működő malmot, kukorica őrlőt, mosókosarat és szövőszéket találunk, ehetünk a helyi bisztróban és begyűjthetünk néhány Krka-i szuvenírt.

 

 

 

 

A visovaci ferences kolostor

krka4A Visovaci ferences kolostor nagy vízesés feletti kikötőből érhető el. A kolostor egy kis szigeten található, ahova csak a Krka Nemzeti Park által szervezett túrán keresztül juthatunk el. A kolostorban egy kis múzeum található, ahol angol nyelven kalauzolnak végig a látnivalókon.

 

 

 

 

A Krka Nemzeti Park belépõjegy árai

Felnőtt: 110 kuna
Gyerek: 80 kuna
Hajós kirándulás: 100 kuna / fő
Kutyát nem lehet a Nemzeti Parkba bevinni!