Gróf Apartman Biograd

PRIMOSTEN (75 km)

primosten2Primosten Sibeniktől 30 kilométerre, egy elég gyéren lakott területen fekszik. Ő igazából egy sziget volt, melyet az idők során összekötöttek a szárazfölddel. A nevében is ezt az örökséget hordozza: pri mostu, vagyis a híd.
Tekintettel arra, hogy elégé gyéren lakott területről van szó és a természet szinte érintetlen, Primosten Horvátország egyik legdrágább úticélja. Luxus szálloda és magas színvonalú, sokszor teljes panorámás apartmanok jellemzik a turisztikai kínálatot. Az egész falu nagyon tiszta és rendezett. Itt nyugodtan ott lehet hagyni bárhol a biciklit, olyan pici ez a település, hogy itt senki nem lop el, semmit sem. Ilyen egy Primosten nyaralás! Ha van erre igényünk, gyűjtsünk össze rá.

 

Történelem

primosten3Primosten települést ie. VII. században illír telepesek alapították, majd görögök lakták a vidéket. A görögök távozása után kihalt a vidék. A következő lakók a XI. században érkeztek. 18, a törökök elől menekülő bosnyák család érkezett Sibenikbe és védelmet kért a vezetőségtől. A sibeniki nemesek ide, az akkori Primosten területére küldte a családokat. A XV. században ide is elért a törökök keze. A lakosok továbbmenekültek a szomszédos szigetekre.
A török időkben magas kőfalakat emeltek az akkor még sziget település köré. A szárazfölddel való kapcsolatot egy fahíd biztosította. A XVII. században véget ért a török uralom és visszatértek a lakosok a szigetre. A XV. században lebontották a fahidat, feltöltötték a tengeri csatornát és a szigetből félszigetet csináltak.
A turizmus és az élet csak nagyon nehezen és lassan indult el a város életében. A XX. század második felében lett csak a településnek ivóvize, áramszolgáltatása és úthálózata. Primosten mára ezt a lemaradást behozta és Horvátország egyik legdrágább helye lett.

primosten4Csupán egyetlen látnivaló van a félszigeten, ez a Szent György (Sv. Jurje) templom. Ez a félsziget legmagasabb pontján, 30 méter magasan van (egy elég lapos félsziget Primosten).