Gróf Apartman Biograd

SIBENIK (47 km)

sibenik2Sibenik Horvátország egyik névadó régiójának központja. A város első számú látnivalója a monumentális Szent Jakab Katedrális, mely az UNESCO Világörökségének védelmét élvezi. Sibenik nyaralás választására igen előkelő úticél, hiszen csodálatos a középkori hangulatú óváros és az egész környék bejárható innen. Ismerjük meg a fontosabb látnivalókat, strandokat és a helyi szálláskínálatot.
Sibenik egy kicsit más, mint a többi adriai város. Nem egy tengerparton, szigeten-, illetve félszigeten fekszik, hanem a Krka folyó 3 kilométer hosszú védett öblében. Egy kicsit olyan, mintha valamelyik nagyobb folyóparti városunkban járnánk.. Járjuk be most virtuálisan Sibeniket, ismerjük meg a történelmét, az óváros látványosságait és a környék kirándulási lehetőségeit.

Sibenik óvárosa, látnivalók

sibenik3Sibeniki sétánkat minden bizonnyal a kikötői sétányról fogjuk indítani, hiszen itt van a városi parkoló. A parkolóba lent a sétányon, a sorompón áthajtva jutunk be (nem lehet eltéveszteni a parkolót, jól ki van táblázva az egész városban). Az óváros előtti kis utcán lehet parkolni. Fizetni kifelé a sorompónál kell. A parkolót járda és kis zöld füves rész követi. Ahogy behajtunk a parkolóba, mindjárt az elején egy nagy erődítményszerű épület fogad két ágyúval.
 

 

 

sibenik4Akár itt is bemehetünk az óvárosba, vagy ha tovább sétálunk, akkor közvetlenül, a Szent Jakab katedrális előtti lépcsősoron is felsétálhatunk. Bárhol is menjünk be az óvárosba, ahogy beérkezünk megcsap a fülledt páradús levegő és az 500 éves mediterrán, nyüzsgő élet.

 

 

 

 

sibenik5Sibenik legfontosabb látnivalója és egyben az óváros legnagyobb építménye, a XIV. – XVI. század között épült Szent Jakab katedrális. Kezdhetjük itt is a felfedezőtúrát. Amit mindenképpen érdemes megnézni az óvárosban a katedrálison túl: a Városházát, a Szent Mihály erődöt, a piacot és a Teknősös kutat.

 

 

 

sibenik6Az egész óváros egy domboldalba épült. Sibenik látnivalók mind itt helyezkednek el a Főtéren és az őt körülvevő néhány utcában. Érdemes a túrát a Szent Jakab katedrálisnál kezdeni, majd végigsétálni a környező utcákat. A felfedezőtúrát a Szent Mihály erődben fejezzük be. Innen csodálatos kilátás nyílik a tengeri az öbölre, a szorosra és a nyílt tengerre.
 

 

 

 

Szent Jakab katedrális

sibenik7Egy XII. századi templom helyén kezdték el építeni a katedrálist 1402-ben. Az építéshez a közeli Brac szigetről hozták ide a híres horvát mészkövet. (A washingtoni Fehér Házat is ebből a braci mészkőből építették fel.) 1433 és 1441 között híres olasz mesterek kezdték el a székesegyház építését. 1444-ben Juraj Dalmata főépítész úgy gondolta, hogy túl kevés pénzt költöttek eddig, az építkezésre, nem lesz elég popmás a katedrális, így az olasz építészeket hazaküldte és velencei mestereket hívott helyettük. A velenceiekkel áttervezték az építkezést, hozzáépítették a katedrálishoz a két oldalhajót és megnövelték a szentélyt. A szentély külső borítására 74 emberi arcot faragtak fel. Ezek az emberek mind fontos szerepet töltöttek be akkor a város életében, az építkezésben, vagy éppenséggel sok adományt adtak a katedrális építésére.

sibenik81475-ben Juraj Dalmata főépítész meghalt, munkáját Nikola Firentinac toszkán mester vitte tovább. Ő reneszánsz stílusban folytatta az építkezést. Ekkor kerültek be a díszes boltívek, szépen faragott oszlopok, szobrok, domborművek. Az UNESCO 2000-ben a Világörökség részévé nyilvánított a katedrálist.
A dóm oldalán található az oroszlános kapu, ahol rendszerint turisták hada fényképezkedik. Az oroszlánok tartotta oszlopok tetején találjuk a teremtés két jelképét: Ádámot és Évát. A Szent Jakab székesegyház nyáron 8 és 12, valamit 16 és 18 óra között díjmentesen látogatható. A katedrálisban fényképezni nem lehet!

 

 

 

 

Városháza

sibenik9A Szent Jakab katedrálissal szemben egy kis teret találunk. A tér végén egy érdekes vörös hátterű boltíves építmény látható. Az építmény 1533 és 1546 között reneszánsz stílusban épült. Eredetileg is, és most is a helyi városháza működik a falak mögött. Az árkádsor árnyékában egy kávézót találunk, ami a nagy hőségben csordulásig megtelik tikkadt túristákkal. Sibeniki óvárosi sétánkat innen érdemes továbbfolytatni.

 

 

 

Teknősös kút

sibenik10Az óváros végén, a sibeniki piac felé tartva, rögtön a gyalogos átjáró végén, egy rendkívül sötétzöld színű, mohával borított szökőkutat találunk. A szökőkút zöldjében nem minden moha, ami zöld! Itt kérem szépen egy egész ékszerteknős-család lakik! 🙂
Rendkívül aranyosak és egyben viccesek a teknősök, ahogy a nagy hasukkal megpróbálnak felkapaszkodni a mohákon. Amelyek felérnek, széttárják a kezüket lábukat, felemelik őket és így napoznak. Felejtsük el az útikönyveket, véleményünk szerint, ők Sibenik egyik legfontosabb látványossága.

 

 

Sibenik Városi Múzeum

sibenik11A Városi Múzeumot 1925-ben alapították, Horvátország királysága ezer éves évfordulója alkalmából. Az egykori Hercegi Palota a Szent Jakab katedrális mellett, közvetlenül a tengerparton van. A XIV. századtól a Hercegi Palota szerves része a városi part menti védelmi rendszernek. A épület jelenleg fennmaradó két szárnya, a polgármesteri hivatalnak ad otthont. A Hercegi Palota bástyái a legnagyobb védelmi létesítmény a tengerparton.
 

 

 

Piac

sibenik12A teknős családot elhagyván haladjunk tovább dél felé és rövid sétával elérjük a sibeniki városi piacot. Itt külön vannak a zöldséges standok, ahol friss terményeket, például barackot, almát, szőlőt, paprikát, paradicsomot lehet venni, de néhány helyen igazi helyi specialitásokat is találunk, úgy mint olívaolaj, fügefüzér vagy házi készítésű ajvár.
A zöldséges standokon túl a kis fehér épületben található a halas szekció. Itt rengeteg szardíniát, sok-sok tintahalat, kagylókat és különlegesebb halakat is láthatunk, például cápát. A városi, hazai gyomrok nincsenek mindig felkészülve a hal szagára illetve a látványra, így mindenki csak saját felelősségre keresse fel a halpiacot.

 

Az óváros

sibenik13Sibenik óvárosa tulajdonképpen két párhuzamos utcából áll, erre vannak merőlegesen felfűzve a további sikátorok, kis terecskék. Érdemes elindulni innen a Városházától a tér végén induló utcán és végigsétálni az óvárost. Ez a séta kb. 10-15, maximum 20 perc alatt letudható. Az óváros végigsétálása után javasoljuk, hogy másszunk fel a dombtetőn fekvő Szent Mihály erődbe. Ehhez az alábbi táblát kell követni. Az erődhöz felvezető út kicsit kaptatós, főként a nyári forróságban jó erőnlétet kíván meg. Útközben több helyen vannak pihenők, hideg italt kínáló árusok és vendéglők. Ha elfáradnánk, inkább álljunk meg pihenni, minthogy rosszul legyünk valamelyik sitkátorban. Erőléttől függően 10-15-20 perc alatt fel lehet érni az erőd bejáratához.
 

Szent Mihály erőd

sibenik14A 70 méter magasra épített erõdöt eredetileg a középkorban építették. Ekkor még Szent Anna erõd néven tartották számon. A XVI. században a török támadása miatt újjáépítették az erõdöt és új nevet adtak a védműnek, Szent Mihály erõd néven. Sibenik nevezetességeinek megtekintése után érdemes felsétálnunk ide, mert csodálatos kilátás nyílik a tengerre és Sibenik óvárosára.
 

 

 

 

Sibenik várfalai

sibenik15A domb tetején található Szent Mihály erőd volt mindig is Sibenik legerősebb pontja. A várfalakat is innen indították és ide vetették vissza. A XIX. század közepén a várost körülvevő falak egy részét – az északi és a déli oldalon – eltávolították. Ma már csak az északi oldalon lévő Gorica fal maradt meg. A fal egy része átszeli a parkot. A várfal egy kisebbik része Poljana mellett található. A további fal maradványok a Krka Hotel mögött terülnek el melyek a XVII. században a védőbástyaként szolgáltak.
A legjobb állapotban megmaradt rész a kettős városfal, amely a Szent Mihály-erődig vezet fel. A XV. században épült nyugati fal, a török támadások ellen épült. Ez egyben a város kapuja is. Az erődtől egészen a tengerig lejt.