Gróf Apartman Biograd

TROGIR (109 km)

trogir2Trogir Horvátország, Dalmácia régiójában egy mesterséges szigeten fekszik. Trogir nagyon közkedvelt a magyar turisták körében, mert számos magyar elmékkel rendelkezik. Trogir nyaralás tekintetében igen jó választás, mert maga az óváros több napnyi látnivalót kínál, a szemközti Ciovo szigeten számos jól kiépített strand van, illetve nagyon sok hajós kirándulást szerveznek a Kornati- és a Közép-Dalmát szigetvilágba.

 

 

trogir3Trogir a Split-öböl nyugati sarkában egy mesterséges szigeten fekszik, a Ciovo sziget és a szárazföld közötti tengerátjáróban. A szigetet a szárazfölddel egy 20 méter hosszú középkori kőhíd, míg a Ciovo szigettel egy 110 méter hosszú mozgóhíd köti össze. Trogir óvárosi része ezen a kis szigeten található. Az idők során hozzáépült újvárosi rész a sziget körül a Ciovo szigeten és a környező domboldalakon terül el.

Trogir Horvátország egyik legszebb városa. A város történelmi központja, az UNESCO világörökségének része.

 

trogir4Trogiri sétánkat a Szárazföldi kapunál kezdjük. Egykoron felvonóhíd és két erõs bástya állt itt a hívatlan vendégek elrémisztése végett. A kapu tetején Trogir védõszentjének, Szent János (Sv. Ivan) szobra õrzi a mai napig a városka nyugalmát.

A Szárazföldi kaputól néhány perc sétával elérjük Trogir óvárosának fõterét. Itt találjuk a Szent Lõrinc katedrálist (Sv. Lovro) a Cipiko-palotát és a Városházát.
 

 

 

A Szent Lőrinc katedrális

trogir5Egy korai keresztény templom romjaira kezdték el építeni a székesegyházat a XII. században, de csak a XVII. században fejezték be az építkezést. A legtöbb építkezés a XIII. században volt, így a katedrális külseje elsősorban román stílusban, míg a belső részek, boltozatok gótikus stílusban lettek megépítve. A harangtornyot a XIV. század végén kezdték el építeni de csak a kétszáz évvel később, a XV. század végén fejezték be. Mivel a harangtorony építése ennyire elcsúszott, így ezt is gótikus stílusban építették fel.

 

 

Radovan – oroszlános kapu

trogir6A trogiri Szent Lőrinc Katedrális legimpozánsabb része az oroszlános kapu. A kaput a XII. században Radovan dalmát szobrászmester készítette. A kapu oszlopai és boltívei két részből állnak. A felső (külső) ív Krisztus életéből mutat be jeleneteket. A belső ívben angyalok néznek fel a bibliai történetekre.

A bejárat melletti oszlopokon a négy évszakhoz köthető munkálatok láthatók. A külső oszlopokon szentek és apostolok, az oszlopok belső oldalain pedig képzeletbeli állatok láthatók, mint sellő, kentaur, szirén, griff madár. A Radovan kapu legszélén két oroszlán, balra felettük Éva, jobbra pedig Ádám szobra látható.
 

Városháza és az Óratorony

trogir7A Városháza avagy Loggia szintén Trogir óvárosának Főterén található, a Szent Lőrinc Katedrálissal szemben. Valaha itt történt Trogir nyilvános törvénykezése. Ma a Logga előtt található napernyős kávézó, a fáradt turisták népszerű pihenőhelye.

 

 

 

 

Cipiko-palota

trogir8A Cipiko-palota a Szent Lőrinc székesegyház mellett, a tér (utca) másik felén található. Nagyon könnyű felismerni a velencei stílusú ablakkereteiről. A palota egy római ház maradványaira épült, Koriolan Cipiko veleneci építész tervei által. Az épület hírességét, szépségét és egyediségét a két darab három részes faragott ablak adja. Miközben a Szent Lőrinc Katedrális haragtornyában mászunk felfelé minden bizonnyal csinálunk egy-két fotót emlékül.
 

 

 

Berislavic Palota

trogir9Petar Berislavic Palotája a városi múzeumnál található. Gótikus stílusban épült. Itt született névadója, Petar Berislavic, aki horvát helytartó és püspök volt, és nem utolsósorban a törökök elleni támadás egyik vezetője is.

 

 

 

 

Szent Borbála kápolna

trogir10Trogir egyik legrégebbi kápolnája, mely a főutca végén áll. Óromán stílusban épült. Három hajóját oszlopsorok választják külön. Falai szabálytalan felületű sziklatömbökből épültek. Eredeti formáját mai napig megőrizte.

 

 

 

 

A tengerparti sétány látványosságai

Kamerlengo erőd és a tengeri sétány

trogir11Trogir óvárosának észak-nyugati sarkában fekszik a Kamerlengo erőd. A XIII. században kezdték el építeni. Miután 1420-ban a Velencei Köztársaság Trogirt is elfoglalta az erődítményt tovább építették. Erős és masszív haditengerészeti bázissá építettek. Ekkor nyerte el a Kamerlengo erőd a mai formáját. Ma Trogir középkori látképének egyik legimpozánsabb eleme az erődítmény. Nyaranta könnyű- és komolyzenei előadásokat tartanak az erőd belsejében.
 

 

 

Szent Márk erőd

trogir12A torony a velencei uralom idején épült, a XV. században. A város észak-nyugati felében található. Délnyugaton a Kamerlengo erőd, a város másik fő védművét találjuk. A torony és az erőd volt a város fő védelmi rendszere. Közöttük egy gloriettet építettek a francia megszállás idején.

 

 

 

 

Séta Trogir óvárosában

trogir13Érdekességként észrevehetjük Trogir utcácskáin sétálva, hogy nem csak a házakat építették kõbõl (pontosabban mészkõbõl), hanem az utcák is ilyen kõtömbökkel vannak burkolva. Az idõk során az utcák középsõ részén, ahol az emberek járnak, annyira megkopott ez a járóburkolat, a házak falainak lábazatához képest, hogy akár tíz centiméterrel is lejjebb lehet az utca kövezete. A kövek nem egyforma keménysége miatt, nem mindenhol egyenletesen koptak le ezek a járólapok, hanem az egyik lejjebb, míg a másik feljebb van.