Gróf Apartman Biograd

ZADAR / ZÁRA (29,4 km)

zadar2Zadar látnivalók tekintetében igen bő választékkal rendelkezik legyen szó akár ókori, római emlékekről, középkori templomokról vagy a szocreál építészet fennmaradt építményeiről. Számos múzeum található az óvárosban, így az év bármely szakaszában is érkezünk, mindig találunk valamilyen érdekes kiállítást.
 

 

 

 

Az óváros déli felének látványosságai

Szárazföldi kapu és várfalak

zadar3Zadar eredetileg is egy kis szigetre épült. Már a középkor elején erős várfalak és bástyák vették körül. Igazi vízi erődítménnyé a velencei időkben vált. Zadar volt a Velencei Köztársaság legnagyobb erődítménye. Az erős várfalak mindig megvédték Zadart, még a török sem tudta elfoglalni (a XVI. században).
A várfalak nagy részét a középkorban húzták fel, majd amikor Velencei Köztársaság elfoglalta Zadart továbbépítették. Igazi erődítménnyé akkor vált, amikor a XVI. században a törökök megtámadták Zadart és könyörtelen csapást mértek a városra. Zadar védelme azonban annyira erősre sikeredett, hogy nem sikerült elfoglalniuk.

 

zadar4A várfal leglátványosabb része a régi Városkapu avagy Szárazföldi kap. Egykoron ez voltZadar főbejárata. Eredetileg római alapokra épült a Városkapu, de az eredeti kapu megsérült a velencei háborúkban. 1543-ban Michele Sanmicheli olasz építész újratervezte és újjáépítették. A diadalív formájú kapu az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt műemlék egész Dalmáciában. A középső boltív felett a Velencei Köztársaság jelképe a szárnyasoroszlán látható, két oldalt pedig Szent Márk (a velencei flotta védőszentje) és Szent Kreseván Zadar védőszentjének pajzsa fedezhető fel. Eredetileg egy széles árok húzódott a várfal előtt. A városba fahídon keresztül lehetett bejutni. Zadarba nyolc kisebb-nagyobb kapu vezetett be. Mára csak néhány kapu maradt meg, a teljes várfal nagy része megsemmisült. 

Öt kút tere

zadar5Az öt kút tere a várfal és a városi park között található. A XVI. századig egy hatalmas árok volt a kutak helyén. Miután a velenceiek elfoglalták Zadart és megindultak a törökök, hogy az Oszmán Birodalom részévé tegyék a várost, gyors építkezésbe kezdtek. Hatalmas várfalakat és őrtornyokat építettek. Miután felhúzták a várfalakat rájöttek, hogy a város ivóvíz nélkül maradt, mivel a kutak a várfalon kívül maradtak. Hogy ne maradjanak ivóvíz nélkül a zadariak, a kutak elé óriási víznyelő tárnákat és vízvezetékrendszert építettek. A most látható teret a XIX. században az osztrákok alakították ki.
 

 

zadar6A várfalnál egy nagy ötszögletű tornyot látunk. Ez a kapitány torony. Nevét természetesen arról kapta, hogy Zadar kapitánya a közelben lakott és innen irányította a város működését. Eredetileg tíz ilyen magas ötszögletű torony volt Zadarban. Ezt is a török elleni védekezésképpen építették a velenceiek. Az eredeti tíz toronyból, ez az egyetlen maradt meg épségben. A kapitány torony tetejéről csodálatos kilátás nyílik Zadar óvárosára. Ma különböző kiállításoknak ad helyet.


 

 

 

 

Zadar város Egyetemi épülete

zadar7A korábbi Intézet a Szent Dimitri kápolna volt. A tengerről nézve ez a monumentális épület egy meghatározó pontja a parti panorámának.
A Szent Dimitri Intézet épülete a XX. század elején épült neo-klasszicista stílusban. Az Szent Dimitri Intézet kápolnáját is nemrég újították fel. Szent Dimitri kápolna is szokatlan példája a neoklasszicista építészet Dalmáciában. Az épület és a szokatlan központi kupola 1906-ban készült el egy bécsi építész Karl Susan jóvoltából.
Zadar egy ősi egyetemi város: már 1396-ban alapították meg az egyetemet, amely egészen 1807-ig aktív volt, azóta más felsőoktatási intézményben végezték tevékenységüket, addig amíg a 2002-ben újra megújult a Zadari Egyetem. A több mint 600 éves hagyomány (az Iadertina Egyetem alapítója a dominikánus rend legfőbb vezetője a Capua-i Raimund de Vinies volt) magáért beszél, és egyike a legrégebbi egyetemi városoknak egész Európában.

 

Látnivalók az óváros közepén

Népek tere

zadar8A zadari élet központja a középkortól kezdve napjainkig. Több fontosabb épület található a Népek terén melyek mind a velencei, mind a II. Világháborúban, mind a délszláv háborúkban súlyosan megsérültek. A velencei támadások alatt a XV. században az egész tér teljesen megsemmisült. A XVI. században építették újra olaszos stílusban. A városházát 1562-ben ugyanaz a Michele Sanmichel tervezte aki a Szárazföldi kaput. A Loggiát 1565-ben építették újra az eredeti épület helyére. A Loggiában eredetileg bíróság működött. A tér keleti oldalán található a Pedrini palota. Itt egy nagyon szép reneszánsz stílusú erkélyt figyelhetünk meg. Az épület ma városházként üzemel. A városháza mellett van az óratorony. A XIX. század elején építették, azóta folyamatosan működik.
Egy nagy fém lámpa áll a Népek tere közepén. Zadarban 1520-ban vezették be a helyi közvilágítást. Ekkor még hagyományos, fa tüzeléssel működtek a lámpások. 1860-ban elkezdték lecserélni a fa tüzelésű lápákat olajlámpára. Először 300 darabot cseréltek ki, majd az összeset. A most látható lámpa pontosan egy ilyen olajlámpa helyén áll. A Népek Terére ma leginkább a laza, mediterrán hangulatú kávézók a jellemzők.

Kalelarga

zadar9A Kalelarga vagyis Široka ulica Zadar sétálóutcája. A Népek terétől indul és a Fórumig tart. A II. Világháborúban szinte teljesen megsemmisült a főutca és az épületei. Mára helyreállították a sérült épületeket. Sok épületet eredeti középkori jellegében sikerült helyreállítani, míg mások modern stílusban épültek fel. (A felújításkor használt modern stílus ma már kissé szocreálosnak tűnhet.) A Kalelarga nagyon kedvelt a zadariak körében. Megannyi üzlet és kávézó található a sétálóutcán a helyi rendezvények, felvonulások is kivétel nélkül érintik.

 

 

Látványosságok az óváros északi felén

Szent Donát körtemplom

zadar10A bizánci uralom idején a IX. században Donát püspök kezdte el építtetni román stílusban. A X. században említik először az írásos emlékek. Ekkor még Szentháromság templom néven említették. A XV. században nevezték át építtetője Szent Donát után. A templom nagyon szokatlan kinézetű, hiszen egyrészt kör alakú, másrészt két szintes, harmadrészt nincs harangtornya. Istentiszteleteket ma már nem nagyon tartanak itt, de kiváló akusztikája miatt zenei előadások kedvelt helyszíne. Mára Zadar szimbóluma lett a Szent Donát körtemplom.

 

 

Fórum

zadar11Az óváros északi felének legnagyobb szabad területe a Fórum. Egy 90×45 méteres területet foglal magába. Augustin római császár rendeletére építették a III. században. A római korban ez volt a város központja. A Fórumon találkoztak az emberek, itt ettek és pihentek a sziesztaidőben. Kézműves üzletek, étkezési lehetőségek és egy kisebb piac volt itt eredetileg. Egy római szentély is a Fórum része volt, ahol áldozatokat mutattak be. Ma már csak romok látszódnak az eredeti komplexumból. Két oszlop maradt meg csak épségben. Az egyik a szégyen oszlopa volt. Aki valamilyen bűnt követett el, azt ehhez az oszlophoz láncolták, hogy megszégyenítsék a többi lakos előtt.


 

A tengerparti sétány látnivalói

Tengeri orgona

zadar12A sétány végén érdekes lépcsőket vehetünk észre, melyek a tengerbe tartanak. A lépcsők mögött lyukakat vehetünk észre, ahonnan különböző zörejek, hangok hallatszanak. Ez a híres Zadari tengeri orgona.
Az alkotás mintegy 70 méter hosszan tarkítja Zadar fehér mészkő sétányát. Ez egy olyan hely, ahol az emberi képzelőerő, a művészet, a kivitelezés és a természet ereje találkozik. Megálmodója Nikola Basic építész. Elkészülte után azonnal a helybéliek és a turisták kedvelt találkozóhelye lett.
A víziorgona légyege, hogy a lépcsők alatt mélyedések vannak, ahol bever a tengervíz. Ezt a vizet polietilén csövekbe vezetik, melyek a part felé haladva folyamatosan szűkülnek. Ahogy szűkülnek a csövek felgyorsul a víz áramlása és a víziorgona kürtője hangot ad ki. A lépcsők hét fokozatban tartanak a tengerbe, így hét különböző hosszúságú csőrendszeren halad végig a tengervíz. Ahogy növekszik a távolság, vagyis ahogy egyre kijjebb vannak a lépcsők, úgy a tengervíznek is egyre nagyobb utat kell megtennie, mire a kürtőhöz ér. A hosszabb úton sokkal jobban felgyorsul a víz a csövekben, így magasabb hangon szól a kürtő, mint azokon a helyeken ahol rövid utat tesz meg a víz. A zadari tengeri orgona 35 sípból (csőből) áll. Hét különböző hangszinten, öt mélységben tud „zenélni”. Igazán az esti órákban érdekes a tengeri orgona, amikor a napnyugtakor kiülnek az emberek a jó meleg kövekre és onnan nézi végig, hogy nyugszik le a nap és közben hallgatják a természet zenéjét.

 

A Nap köszöntése (A Nap emlékműve)

zadar13A világhírű tengeri orgona után egy újabb látványossággal bővült Zadar óvárosa. Az építmény a tengeri orgonán is túl, a sétány legvégén található. Tervezője ugyanaz a Nikola Basic, aki a néhány méterrel lejjebb található tengeri orgonát is megálmodta. Alakja egy 22 m átmérőjű kör. Több mint 300 többrétegű üveglemez és napelem alkotja. A Nap köszöntése alkotás a célja, hogy mutassa a természettel való kommunikáció és együttélés fontosságát. Míg a tengeri orgona hangot képez a természet erejéből, addig a Nap köszöntése fények – fényjáték – formájában szimbolizálja a természet fontosságát és erejét.

 

Nappal a napelemek magukba szívják a nap energiáját, ami sötétedés után látványos fényjáték keretében ad ki magából. A látványos fényjátékon túl elektromos energiát is termel az alkotás, melyet a fogyasztók felé továbbít. Gyakorlatilag nemcsak a fényjátékra jutó energiát képes megtermelni, de az egész partvidék ezt a bioenergiát használja. Ez a bioenergia háromszor olcsóbb, mint a hagyományosan előállított mesterséges energia.

zadar15Érdekes egybeesés, mivel egyesek szerint itt Zadarban van a világ legszebb naplementéje. Valóban csodálatos látvány, ahogy a nyári nap szép hossza eltűnik a szemben található Ugljan sziget mögött. Ahogy leereszkedik a nap, egészen vörösen színben világítja be az Ugljan sziget mögötti szigetvilág megannyi aprócska és nagyobb szigeteit. A naplemente közben hosszan hallgathatjuk a Tengeri orgona morajló hangját majd a Nap köszöntése fényjátékait tekinthetjük meg.

“A zadari naplemente a legszebb a világon. Összehasonlíthatatlanul szebb, mint a floridai Key West-en.” Alfred Hitchcock